15 Temmuz 2017 Cumartesi

FLORANSA / KASIM 2013


Tarihte bir dönem İtalya Krallığı'nın başkenti de olan Floransa (ing. Florance, ita. Firenze), Kuzey İtalya'daki Toscana bölgesinin başkentidir. Özellikle sanat tarihi açısından dünyanın en önemli şehirlerinden birisi olan kent, Arno Nehri'nin etrafına kurulmuştur. Nüfusu 370.000 civarındadır.

Rönesansın en önemli isimlerinden ressam ve heykeltıraş Leonardo da Vinci ve Michelangelo, tarihçi ve filozof Niccolo Machiavelli ile İlahi Komedya'nın yazarı şair Dante Alighieri bu şehirde yaşamışlardır.
Şehrin ilk kuruluşu, MÖ 59 yılında Jül Sezar'ın, ordusundan emekli olan askerlere Arno Nehri kıyısındaki bu toprakları vermesi ile başlamış. 774 yılında Şarlman kenti işgal edip Toscana Düklüğü'ne bağlamış. 12. yüzyılda bağımsızlığına kavuşan Floransa, 13. yüzyılda Roma'daki Papalığa bağlanmak isteyen Guelfo'lar ile Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'na bağlanmak isteyen Ghibellinoların mücadelesine sahne olmuş. Guelfolar kazanmış ama kendi aralarında beyaz ve kara Guelfolar olarak bölünmüşler. Beyazların safında yer alan Dante'nin şehirden sürülmesine yol açan iktidar mücadelesini kara Guelfo'lar kazanmış.
1348 yılındaki veba salgını, nüfusun büyük kısmının ölümüne yol açmış. 15. yüzyılın ilk yarısında şehir, sanatın ve sanatçıların hamisi, Rönesans'ın ortaya çıkmasında büyük rol oynayan Medici Hanedanı'nın eline geçmiş. Bankacılık yapan Medicilerin dönemi, Palazzo Medici'yi de inşa ettiren Cosimo ile başlayıp, oğlu Piero ve torunu Lorenzo ile devam etmiş. Piero ve Lorenzo dönemin mimar ve heykeltıraşlarını finansal olarak destekleyerek Rönesans çağının başlamasını sağlamışlar.
Lorenzo'nun ölümünden sonra oğlu Piero döneminde halk, Savonarola isimli bir papazın önderliğinde isyan ederek Piero'yu sınır dışı etmiş. Savonarola yönetimindeki Floransa'da pek çok sanat eseri Piazza Della Signoria'da toplanarak yakılmış. Savonarola Papa tarafından aforoz edilmiş ve yine aynı meydanda yakılarak öldürülmüş.
1537 Yılında Mediciler yeniden yönetime gelmişler ve 1737 yılında soyları tükenene dek kenti, Floransa Dükü unvanıyla yönetmişler. 200 küsur yıl süren Mediciler döneminde, şehirde Mediciyeköy isimli bir mahalle kurmak akıllarına gelmemiş. Medicilerden sonra kent, Avusturya İmparatorluğu'na geçmiş ve 1861 yılında da İtalya Krallığı'nın bir parçası olmuş. 1865 Yılında İtalya'nın başkenti olan Floransa 6 yıl başkent olarak kalıp bu unvanı Roma'ya devretmiş.

KILAVUZ HARİTA

SAN MARCO MANASTIRI (hrt 1)

Manastır 13. yüzyılda kurulmuş. Cosimo il Vecchio tarafından davet edilen Dominiken keşişleri döneminde genişletilmiş. Manastır'da Fra Angelico'nun "İsa'yla Alay Edilmesi", "Çarmıha Geriliş", "Meryem'e Müjde", "Mezara Konma" freskleri ile, Michelozzo'nun tasarladığı kütüphane, "Sant'Antonino Revağı" görülmesi gereken eserler.

SAN MARCO MANASTIRI

SPEDALE DEGLI INNOCENTİ (hrt 2)

1444 Yılında Avrupa'nın ilk yetimler yurdu olarak açılmış. Adını İncil'deki Herodes'in "Masumların Katli" öyküsünden alıyormuş. Bina halen yetimler yurdu olarak hizmet veriyor. İçinde UNICEF'in de bir ofisi bulunuyor. Yetimler yurdunun girişi Brunelleschi'nin revaklı locası ve Andrea della Robbia'nın, kundaklı bebeklerin simgelendiği pişmiş toprak kabartmalarıyla süslenmiş. Giriş locasının sol tarafındaki duvarda, sonradan duvarla kapatılmış olan döner bir taş bulunuyormuş. Anneler istemedikleri bebeklerini bu taşa bırakıp zili çalıyorlarmış. Zil çalınca taş içeriden döndürülür ve çocuk içeri alınırmış.

YETİMLER YURDU

DÖNER TAŞ

GALLERIA DELL'ACCADEMIA (hrt 3)

Avrupa'da resim ve heykel tekniklerinin öğretildiği ilk okul olarak kurulmuş. 1873 Yılından bu yana Michelangelo'nun, aralarında Davud heykelinin orijinalinin de bulunduğu bir çok eseri burada sergileniyor. Goliath'ı öldüren İncil kahramanı Davud'un heykeli önce Palazzo Vecchio önünde sergilenirken, hava kirliliğinden etkilenmemesi amacıyla Akademiye taşınmış. Günümüzde Palazzo Vecchio önündeki heykel ile Piazzale Michelangelo'daki heykel ise Davud'un birer kopyası. Akademide Davud heykelinin yanı sıra, yine Michelangelo'nun Aziz Matta Heykeli, Quattro Prigionieri Heykeli, Fra Bartolomeo, Filippino Lippi, Bronzino, Ridolfo del Ghirlandaio gibi ressamların tabloları da yer alıyor.

GALLERIA DELL'ACCADEMIA

PALAZZO MEDICI RICCARDI (hrt 4)

Medici ailesi 1444 yılından itibaren bir yüzyıl boyunca bu sarayda yaşamış. Daha sonra palazzo, Riccardi ailesine geçmiş. Bugün ise çeşitli devlet daireleri binayı kullanıyor. İlk olarak planlarını Brunelleschi çizmiş. Ancak bu planları çok gösterişli bulan Cosimo il Vecchio, Michelozzo'nun çizimlerinde karar kılmış. Girişin iki yanındaki 1517 yılında eklenen pencereleri Michelangelo tasarlamış. Girişteki avluda antik Roma taş işçiliğinden parçalar, içeride Bandinelli'nin Orpheus'u, Benozzo Gozzoli'nin Müneccim Kralların Tapınması isimli fresk, yine Gozzoli'nin otoportresi görülebilir. Binaya giriş ücretli.

PALAZZO MEDICI RICCARDI

SAN LORENZO KİLİSESİ

San Lorenzo, servetlerini kilisenin dekore edilmesi için harcayan Medicilerin kilisesiymiş. 1419 Yılında Brunelleschi tarafından yeniden inşa edilen kilisenin ön cephesi hiçbir zaman tamamlanamamış. Michelangelo, 1520 yılında Yeni Mezar Odası'ndaki Medici mezarlarının yapımına başlamış ve 1524 yılında da Laurenza Kütüphanesi'ni tamamlamış. Aile mozolesi olan Cappella dei Principi- Prensesler Şapeli ise 1604 yılında eklenmiş. Buontalenti'nin eseri dev kubbe, Michelangelo'nun Medici Mezarları ve kütüphaneye çıkan merdivenleri, tasarımı Brunelleschi'ye duvar resimleri Donatello'ya ait Eski Sakristi, Donatello'nun Vaiz Kürsüleri gibi eserler içeride görülebilir. Giriş ücretli. Ancak dikkat etmek gerekir ki, San Lorenzo'daki farklı mekanlar için üç ayrı ücret alınıyor. Örneğin Medici Mezarları'nı görmek için ödenen 9 euro ile, Michelangelo'nun merdivenlerinin olduğu bölüme girilemiyor.

SAN LORENZO KİLİSESİ

SAN LORENZO KİLİSESİ

BATTISTERO - SAN GIOVANNI (hrt 6)

Dan Brown'ın "Cehennem"inde bahsi geçen, aralarında Dante'nin de olduğu pek çok ünlü sanatçının vaftiz edildiği vaftizhane. Kapıdan ilk girişte, insanı ister istemez yukarı baktıran inanılmaz bir tavana sahip. Bu görkemli kubbede Son Yargı'yı betimleyen, 13. yüzyıldan kalma, mozaiklerden oluşan bir tablo bulunuyor. Ama 4. yüzyıldan kaldığı sanılan vaftizhanenin en çok ilgi çeken ögesi ne tavanı, ne de Dante'nin vaftiz edildiği sekizgen vaftiz kurnası. Lorenzo Ghiberti'nin yapımını 21 yılda tamamladığı Doğu Kapıları. Diğer bir deyişle Michelangelo'nun ilk gördüğünde hayranlıkla söylediği ve bugüne kadar gelen gayrıresmi adı ile "Cennet Kapıları". Floransa'nın nüfusunun çoğunun yaşamını kaybettiği 1401 yılındaki veba'dan kurtuluşun anısını yaşatmak üzere aralarında Ghiberti, Donatello ve Brunelleschi'nin de bulunduğu yedi sanatçı arasında bir yarışma düzenleniyor. Ghiberti ve Brunelleschi'nin tasarımları zamanın Gotik tarzından farklı ve erken rönesans olarak nitelenen tarzlarıyla öne çıkıyor ve sonuçta Ghiberti seçiliyor. Günümüzde orijinali Museo dell'Opera del Duomo müzesinde sergilenen Cennet Kapıları'nın, vaftizhanede görülenleri ise birer replikası. Kapıların her bir kanadındaki 5'er karede, İncil'den sahneler betimleniyor. Sırası ile Adem ve Havva'nın Cennetten Kovulmaları, Kabil'in Habil'i Öldürmesi, Nuh'un Sarhoşluğu ve Kurban Sunması, İbrahim ve İshak'ın Kurban Edilmesi, Yesav ve Yakup, Yusuf'un Köle Olarak Satılması, Musa'nın On Emri Alması, Ceriko'nun Düşmesi, Filistinlilerle Savaş ve Süleyman ve Saba Melikesinin tasvir edildiği kabartma resimlerde, uzamsal derinlik yaratan perspektif yaratıcılığının, zamanının çok ötesinde bir ustalık gerektirdiği sanat tarihçileri tarafından ifade ediliyor.

BATTISTERO

CENNET KAPILARI

BATTISTERO'NUN TAVANI

CAMPANILE (hrt 7)

1334 Yılında Giotto'nun tasarladığı 85 metre yüksekliğindeki çan kulesi Campanile'nin tamamlanması, tasarlanmasından 25, Giotto'nun ölümünden 22 yıl sonra, 1359 yılını bulmuş. Duomo'nun kubbesinden 6 metre alçaktır ve beyaz, yeşil ve pembe Toscana mermeriyle kaplanmıştır. Kulenin tepesine ulaşım 416 basamak çıkarak mümkün. Çıkmaya teşebbüs etmeden önce, inen diğer turistlere çıktığınıza değdimi diye sorun. Eğer o gücü kendinizde buluyorsanız 47 basamak daha fazlasını göze alıp Duomo'nun kubbesine çıkmanızı öneririm.

CAMPANILE

SANTA MARIA DEL FIORE - DUOMO (hrt 8)

Resmi adıyla Santa Maria del Fiore, ancak daha çok bilinen adıyla Duomo, yani Floransa Katedrali. Brunelleschi'nin dev kubbesiyle, 20.000 kişiyi ağırlayabilecek, tek bir fotoğraf karesine sığdırılamayan büyüklüğüyle, renkli mermer dış cepheleriyle Floransa'nın, hatta İtalya'nın ve belki de Avrupa'nın en görkemli yapılarından birisi. 91 metre yüksekliğindeki kubbesi ile bugün dahi kentin en yüksek yapısı olma özelliğine sahip. Brunelleschi'nin, döneminin en büyük kubbesini iskele kullanmadan yapmasının şaşırtıcılığı bir yana, Kubbe'nin iç yüzeyini kaplayan Vasari'nin freskleri mutlaka görülmeli. Ancak ufak bir sorun var, 91 metrelik kubbeye çıkış için bir asansör bulunmuyor ve klostrofobik ölçüde dar ve dönerek çıkılan 463 basamakla çıkılıyor. Mekanın ilahi atmosferinden mi yoksa 463 basamağın çıkılmış olmasından mı bilinmez, insan burada kendini tanrıya çok yakın hissediyor.
Duomo'nun altında ise 4. yüzyıldan kalma olduğu düşünülen bir başka kilise bulunuyor. Santa Reparata isimli bu kilisenin üzerinde, 1296 yılında Duomo'nun yapımına başlanmış ve 1887'de ön cephenin de tamamlanmasıyla bitirilmiş. Soğuk ve yağmurlu bir akşamda, Battistero ve Duomo'nun aydınlatılmış görkemini, Battistero'nun hemen karşısında bulunan 1939'dan bu yana hizmet veren Scudieri Cafe'de espresso yudumlarken izlemenizi öneriyorum.

DUOMO

DUOMO

DUOMO

DUOMO

DUOMO

DUOMO'NUN ALTINDAKİ KİLİSE

DUOMO'NUN ALTINDAKİ KİLİSE

PIAZZA DELLA REPUBLICA (hrt 9)

Tarihte ilk olarak antik Roma forumunun mekanı olan meydan, sonrasında Mercato Vecchio (Eski Pazar) olmuş ve 1890 yılındaki son düzenlemeyle de bugünkü halini almış. Meydanda Eski Pazar'dan kalma sütun ve üzerindeki 18. yüzyıl tarihli bereket heykeli ile 1895 yılında Floransa'nın, İtalya'nın başkenti olması şerefine yapılan Zafer Takı dikkat çekiyor. Meydanın etrafında Gilli, Giubbe Rosse ve Donnini gibi kaldırım cafe'leri bulunuyor. Donnini'de 6 euro'ya americano ve meydan manzarası keyfine varılabilir.

PIAZZA DELLA REPUBLICA

PALAZZO STROZZI (hrt 10)

Banker Filippo Strozzi'nin yaptırdığı binanın inşaatına başlanmasından iki yıl sonra Filippo yaşamını yitirmiş. İnşaat alanı açmak için 15 binanın yıkılması gerekmiş. 1536 yılında bitirilen bina üç katlı ve her bir katı saray yüksekliğinde yapılmış. Devasa taşlarla kaplı dış cephesi günümüze kadar hiç hasar görmemiş. Dış cephede aydınlatma meşalelerinin konduğu ve atların bağlandığı demir halkalar dikkat çekiyor. Bina günümüzde çeşitli sanat sergilerine ev sahipliği yapıyor.

PALAZZO STROZZI

PALAZZO STROZZI

PALAZZO RUCCELAI (hrt 11)

Dünyada sadece Mayorka adasında bulunan oricello isimli kırmızı boyayı ithal ederek servet kazanan Giovanni Rucellai tarafından yaptırılan palazzonun inşaatı 1446'da başlamış, 1457'de tamamlanmış. Mimar Battista Alberti'nin çizdiği planlar uyarınca binanın sütunları giriş katında Dor, ikinci katta Ion ve üçüncü katta Korint düzeninde tasarlanmış. Binanın saçaklığındaki yelken ve yüzük sembolleri dikkat çekiyor. Yüzük Bernardo Ruccelai'nin 1460 yılında Medicilerden Lucrezia ile evlenmesini simgeliyor.

PALAZZO RUCCELAI

CASA DI DANTE - DANTE'NİN EVİ (hrt 12)

1265-1321 Yılları arasında yaşamış şair Dante Alighieri'nin bu evde doğup doğmadığı bilinmiyor. 13. yüzyılda yapılan kule ev, bugünkü görünümüne 1911 yılında kavuşmuş. Günümüzde bile, sıradan turistlerin dışında Dante Fan Kulüp üyelerinin ve benzer toplulukların, önünde toplanıp ünlü şairin şiirlerinin okunduğu etkinlikler düzenleniyor.

CASA DI DANTE

SANTA MARGHERITA DE'CERCHI KİLİSESİ (hrt 13)

Dante, evinin çok yakınındaki bu kilisenin önünde, ilk kez dokuz yaşında görüp aşık olduğu Beatrice'i 18 yaşındayken ikinci kez görünce, ona olan ölümsüz aşkı pekişmiş. Kendisine olan aşkından Beatrice'e hiç bahsetmemiş. Nitekim Beatrice de 1288 yılında başka birisiyle evlenmiş. Ancak 1290 yılında 24 yaşında hayatını kaybetmiş. Dante ise Beatrice'in ölümünden sonra, 1295 yılında Gemma di Manetto Donati ile ilk aşkının gömülü olduğu bu kilisede evlenmiş.

SANTA MARIA DE'CERCHI KİLİSESİ

BEATRICE'NİN MEZARI

DANTE İLE BEATRICE'NİN KARŞILAŞMASI

ORSANMICHELE (hrt14)

1337 Yılında tahıl pazarı olarak kurulan Orsanmichele, sonradan kiliseye dönüştürülmüş. Daha eski dönemlerde aynı yerde bulunan manastırın, Orto di San Michele olan isminin bozulmasıyla Orsanmichele ismi ortaya çıkmış. Bugün müze işlevi gören Orsanmichele'nin dış cephesinde yer alan Bernardo Daddi imzalı "Bakire ve Melek" heykeli, müzenin ev sahipliği yaptığı en meşhur sanat eseridir.

ORSANMICHELE

BARGELLO (hrt 15)

Bargello 1255 yılında Belediye Sarayı olarak inşa edilmiş. Bugün şehirde bulunan en eski hükümet binası olan yapı, 16. yüzyılda polis şefinin konutu ve sonrasında da hapishane olarak kullanılmış. 1786 yılına dek idamlar burada gerçekleştiriliyormuş. Burada idam edilenlerden birisi olan, Muhteşem Lorenzo'ya başarısız suikast girişiminin faili Bernardo Baroncelli'nin cesedi, Bargello'nun bir camından sallandırılarak Medici karşıtlarına gözdağı verilmiş. 1865 yılında müzeye dönüştürülmüş. Günümüzde Michelangelo, Donatello, Giambologna, Verocchio, Cellini gibi rönesans dönemi heykeltıraşlarının heykel koleksiyonları burada sergilenmektedir.

BARGELLO

LOGGIA DEI LANZI (hrt 16)

14. Yüzyıldan bu yana Floransa siyasetinin yönetildiği Piazza Della Signoria Meydanı'nı Palazzo Vecchio ve Loggia dei Lanzi süslemektedir. Bir açık hava müzesini andıran Loggia ( loca ) pek çok ünlü heykelle doludur. 1382 yılında yapılan Loggia, adını 1. Cosimo'nun mızraklı korumalarından almaktadır. Antik Roma heykellerinin süslediği locanın manzarasında, yani Piazza della Signoria'da, Grandük 1. Cosimo'yu at üzerinde tasvir eden 1595 tarihli heykel, Ammanati'nin yaptığı, Toscana'nın denizcilik zaferlerine adanan havuzlu Neptün Çeşmesi, Palazzo Vecchio'nun giriş kapısının bir yanında Bandinelli'nin Hercules ve Cacus heykeli, diğer yanında Michelangelo'nun Davud heykelinin bir replikası görülebilir.

LOGGIA DEI LANZI

LOGGIA DEI LANZI

LOGGIA DEI LANZI

LOGGIA DEI LANZI

PALAZZO VECCHIO - VECCHIO SARAYI (hrt 17)

Günümüzde Floransa Belediye Sarayı olarak işlev gören Palazzo Vecchio, orta çağda halkı toplantılara çağırmak, yangın, sel ve düşman saldırılarını haber vermek amacıyla yapılan çan kulesinin de eklenmesiyle 1322 yılında tamamlanmış. 1540 yılında Dük 1. Cosimo'nun buraya taşınmasıyla birlikte iç mekanda bazı değişiklikler yapılmış. İlk başta bu düzenlemeler için Leonardo da Vinci ve Michelangelo görevlendirildiyse de, daha sonra bu iş Vasari'ye kalmış. Palazzo'da Beşyüzler Salonu (salone dei cinquecento), Atina Dükü merdiveni, 1. Francesco'nun çalışma odası, 1. Cosimo'nun hazine odası, hükümdarların gizli geçitleri, Verrocchio'nun Cortile ve Putto Çeçmesi, Michelangelo'nun Zafer isimli heykeli ve Vasari koridoru görülmeye değer unsurlar arasında.

PALAZZO VECCHIO

PALAZZO VECCHIO

PALAZZO VECCHIO

DAVUD HEYKELİ

NEPTÜN ÇEŞMESİ

UFFIZI (hrt 18)

Ofis anlamına gelen Uffizi, Dük 1. Cosimo'nun Toscana'yı yönetmesi için yapılan ofis süitlerinden oluşuyor. Binayı çizen ve inşa eden Vasari, üst katı tamamen kaplayan cam duvar için demir destekler kullanmış. 1581 yılından sonra Cosimo'nun varisleri, dünyanın en eski sanat galerisi olan bu mekanda, Medicilerin paha biçilmez sanat koleksiyonunu sergilemeye başlamışlar. Botticelli'nin Venüs'ün Doğuşu isimli tablosu, Michelangelo'nun Kutsal Aile tablosu, Tiziano'nun Urbino Venüsü tablosu gibi sanat tarihinin en meşhur eserleri halen burada sergilenmekte.

UFFIZI

URBINO VENÜSÜ

VASARİ KORİDORU (hrt 19)

Arno nehrinin iki tarafında yer alan, Medicilerin yaşadıgı Palazzo Pitti ile kenti yönettikleri Palazzo Vecchio arasında, Vasari tarafından tasarlanan bir kapalı koridor bulunuyor. Palazzo Vecchio'dan başlayan koridor, Vecchio ile nehrin arasında bulunan Uffizi'ye geçiyor, Ponte Vecchio köprüsüne kadar nehre paralel 250-300 metre kadar ilerliyor, köprüde bulunan dükkanların üst katı boyunca köprüyü geçiyor ve karşı kıyıya varınca da Pitti Sarayı'na kadar devam ediyor. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki bu koridor, Medici Dük'lerinin halkın arasına karışmadan ve güvenlikli bir şekilde evden-işe, işten-eve ulaşması için yapılmış.

VASARI KORİDORU

SANTA CROCE KİLİSESİ (hrt 20)

1294 Yılında yapılan Gotik kilisenin iç mekanında Taddeo Gaddi'nin 14. yüzyıl freskleri dikkat çekiyor. Ayrıca Brunelleschi'nin Capella de'Pazzi'si de rönesans mimarisinin şaheserlerinden biri olarak anılıyor. Belki de Santa Croce sakinlerinin isimlerinin büyüklüğünden dolayı, bence Floransa'nın en görülmeye değer yeri. Kilisenin içinde teneffüs edilen havada, radyonun mucidi Marconi'nin, Michelangelo'nun, Galileo'nun, Bruni'nin, Machiavelli'nin, Ghiberti'nin, Rossini'nin ruhu hissediliyor. Bu ünlülerin mezarları, kilisenin iki yan duvarında sıralanıyor. Michelangelo, kendi mezarı için tasarladığı Pieta'yı tamamlayamadan ölmüş. 1570 tarihli üstadın mezarı Vasari'nin eseri. Anıtta bulunan üç kadın figürü resim, mimari ve heykeli simgeliyor. 1616 yılında kilisenin aforoz ettiği Galileo hristiyan cenaze töreni istememiş. Bugünkü mezarının anıtı Giulio Foggini tarafından yapılmış. Battistero'nun Cennet Kapıları'nı yapan Lorenzo Ghiberti'nin ve iki oğlunun mezarı da burada bulunuyor.

SANTA CROCE KİLİSESİ

SANTA CROCE KİLİSESİ

SANTA CROCE KİLİSESİ

MICHELANGELO'NUN MEZARI

MACHIAVELLI'NİN MEZARI

GALILEO'NUN MEZARI

ROSSINI'NİN MEZARI

BRUNI'NİN MEZARI

SANTA CROCE KİLİSESİ

VECCHIO KÖPRÜSÜ (hrt 21)

Eski Köprü anlamına gelen Ponte Vecchio, Floransa'nın en eski köprüsü. 1345 yılında inşa edilmiş. 2. Dünya Savaşı'nda şehirdeki diğer tüm köprüler yıkılmış, ancak Ponte Vecchio ayakta kalmış. İlk zamanlar köprünün üzerindeki dükkanlarda kasaplar, dericiler ve demir atölyeleri bulunuyormuş. Bu dükkanlar atıklarını nehre döktüklerinden, bir süre sonra ortalığı dayanılmaz bir koku kaplamaya başlamış. 1593 yılında Dük 1. Fernando bu rahatsızlıktan dolayı dükkanların kapatılmasını emretmiş. Boşaltılan dükkanlar elden geçirilerek antika mücevhercilere verilmiş. Bugün de bu dükkanlarda kuyumculuk sanatının en hoş parçalarının satıldığı dükkanlar ve hediyelik eşya dükkanları bulunmakta.

VECCHIO KÖPRÜSÜ

VECCHIO KÖPRÜSÜ

PALAZZO PITTI (hrt 22)

Palazzo Pitti'nin hazin bir öyküsü var. Saray 1446 yılında banker Lucca Pitti tarafından yaptırılmış. Pitti, sarayının devasa boyutları ile Medicileri geride bırakmak istemiş. Ancak Pitti ailesi, inşaat sırasında iflas ettiği için, sarayı Mediciler'e satmak zorunda kalmışlar. O yüzyılda Arno nehrinin güney yakası Floransa'nın kırsalı durumundaymış. Mediciler, kentin hayhuyundan uzak bir yaşam istedikleri için buraya taşınmışlar. Hanedanın yerleşmesiyle birlikte, Medicilere yakın olmak isteyen dönemin yandaş kesimi de Pitti Sarayı civarında konutlar inşa ettirmişler. 18. Yüzyılda Napoleon da bir süre bu palazzo'yu karargah olarak kullanmış.

PALAZZO PITTI

BOBOLI BAHÇELERİ (hrt 23)

Boboli Bahçeleri, Medicilerin palazzo'yu satın almalarından 1 sene sonra, 1550 yılında düzenlenmiş. 1766 yılında halkın da ziyaretine açılan, Rönesans dönemi bahçe düzenlemesinin en güzel örneği olan Boboli'de bitkilere geometrik şekiller verilmiş. Bacchus Çeşmesi, Rossi'nin Troyalı Helena ve Paris heykeli, Giambologna'nın Yıkanan Venüs heykeli ve daha birçok heykel ve havuz da Boboli Bahçeleri'ni süslemektedir.

BOBOLI BAHÇELERİ

PORTA ROMANA (hrt 24)

Floransa, 13. yüzyılda duvarlarla çevrili bir şehirmiş. Bu duvarlar zaman içerisinde yıkılmış. Ancak şehrin ana giriş kapısı olan Porta Romana hiçbir hasar görmeden bugüne kadar kalmış. Kapı 1326 yılında inşa edilmiş. Yaklaşık 15 metre yüksekliğindeki tuğla duvarın geçiş kısmında yer alan sürgülü ağaç kapılar halen duruyor. Araç trafiğinin geçmesi için açık tutulan kapıların hemen önündeki dönel kavşağın ortasında Pistoletto'nun bir heykeli bulunuyor.

PORTA ROMANA

ULAŞIM

Floransa'ya trenle gelenler şehre Santa Maria Novella (hrt 25) tren garından giriş yapıyor. Trenle eğer Venedik'ten Floransa'ya gelmeyi planlıyorsanız, yol yaklaşık 2,5 saat sürüyor. Hızlı trende 1. mevkide 1 kişi gidiş-dönüş fiyatı 103 euro. Floransa şehir merkezinde, görülmesi gereken yerlerin hepsi birbirine yürüme mesafesinde. Yine de 20 küsur görülmesi gereken yeri hakkını vererek dolaşmak için en az 4-5 günlük bir program yapmak gerekiyor. Sanat tarihine ve eserlerine detaylıca girilmeyecek bir tur içinse 3 gün kararında olur. Şehir içinde otobüsle ulaşım çok rahat ve konforlu. Aldığınız bileti otobüse binince mutlaka punch etmek gerekiyor. Zira zaman zaman yapılan kontrollerde biletsiz veya bileti punch ettirmeden yakalanırsanız 55 euro gibi bir ceza ödeniyor.

KONAKLAMA

Arno nehrinin kuzeyinde yapılacak konaklamalar hatırı sayılır fiyatlara maloluyor. Oysa nehrin güneyinde, Boboli Bahçeleri civarında makul fiyatlı ve konforlu oteller bulmak mümkün. Bunlardan birisi de Porta Romana'nın hemen karşısında bulunan La Terrazza SuBoboli oteli (hrt 26). (http://www.laterrazzasuboboli.com, http://www.youtube.com/watch?v=lXkPnL6AC9E). Altı odalı bu butik oteli son derece sıcak ve samimi çift Barbara ve Luigi işletiyorlar. Yüksek tavanlı, ferah odalar; Avrupa otelleri ile kıyaslandığında zengin kahvaltı seçeneği ve temizlik , oteli seçmemdeki en önemli faktörler. 17. Yüzyıldan kalma bir apartmanın birinci katını işgal eden otelden nehrin öte tarafına ulaşım içinse otobüs şart. Sabah- akşam yürümek için uzun bir mesafe. Otelde oda&kahvaltı konaklama ücreti 2 kişilik oda için 85 euro.

LA TERRAZA SU BOBOLI OTELİ

YEME-İÇME

Akşam yemeği için tartışmasız önerim, Duomo'nun bir paralel sokağında yer alan Coquinarius (http://coquinarius.it/) (hrt 27). Kırmızı Toscana şarabı ile pecorino peynirli ve armutlu ravioli'sini mutlaka tadın. 1 şişe şarap ve 3 tabak yemek için ödenecek rakam 60-70 euro civarında.

COCUINARIUS

ALIŞVERİŞ

Floransa'dan dönerken, bu bölgeye has alınması gerekenlerin başında Toscana şarabı (Rosso di Montalcino), pecorino peyniri ve ülkenin en iyi zeytinyağlarını üreten Toscana'nın Frantoio di Santa Tea markalı zeytinyağı bulunuyor. Ayrıca Fiorentina forması ve bisiklet sporu temalı t-shirtler de turistlerin rağbet ettiği kalemler arasında
.