3 Mayıs 2021 Pazartesi

SARDUNYA / EYLÜL 1997


İtalya'ya bağlı özerk bir yönetim olan Sardunya adası, Sicilya'dan sonra Akdeniz'in ikinci büyük adasıdır. Tarih boyunca rekor sayıda el değiştirme özelliğine sahip olan adanın başkenti Cagliari, nüfusu da yaklaşık 2 milyondur. 


M.Ö.250 yılında adadaki ilk yerleşik toplum, Toscana ve Balear Adalarından gelen halktı. Ada sonra sırasıyla Fenikeliler, Kartacalılar, Roma Cumhuriyeti, Batı Roma İmparatorluğu, Vandallar, Doğu Roma İmparatorluğu, Ostrogotlar, Afrika Praetoria İdaresi, Afrika Eksarhlığı, Aglebiler, Fatımi Devleti, Pisa'lılar, Cenevizliler, Aragonlular, İspanya Krallığı, İngilizler, Avusturya, Savoy Düklüğü ve son olarak İtalya Krallığı'nın yönetimine geçti. Cagliari, Güney Sardunya, Nuoro, Oristano ve Sassari illerinden oluşan adada konuşulan dil Algeroca'dır. 


Ada tarih-kültürden ziyade deniz turizmi ile ilgi çekiyor. Dünyanın en güzel sahillerinden biri olan Costa Smeralda her yaz Avrupa jet sosyetesinin akınına uğruyor.



Bizim Porto Cervo/Sardunya'da bulunduğumuz Eylül ayından yaklaşık 1 ay önce, bu marinaya bağladıkları yatlarında tatil yapan Leydi Diana ve Dodi el Fayed, paparazzilerin yoğun ilgisinden rahatsız olup tatillerini yarıda kesmişler ve buradan geçtikleri Paris'te hayatlarını kaybetmişlerdi.