4 Haziran 2019 Salı

LONDRA / AĞUSTOS 1999


9 Milyona yakın nüfuslu Londra, İngiltere’nin ve Birleşik Krallığın ortak başkentidir. İki bin yıllık kent, Thames nehrinin kıyılarına yayılmış durumdadır. Dünyanın en eski metrosuna sahip Londra ayrıca dünyanın en çok ziyaret edilen kenti unvanına da sahiptir.

-buckingham sarayı-


New York ile birlikte en çok farklı dilin konuşulduğu Londra’da, bu rakam 300’ü geçiyor.
Neolitik Çağ ve Bronz Çağından, MÖ 1500'lerden kalma izler bulunmasına ve Antik Britonlardan kalma yerleşim katmanının bilinmesine karşın, Londra'nın yaklaşık 2 bin yıl önce Romalılar tarafından kurulduğu kabul edilmektedir. MÖ 43 yılında Roma İmparatorluğu'nun adayı işgali sonrasında Londinium ismi ile kurulmuştur. İsmin kökeni ile ilgili kesin bilgiler olmamakla beraber, anlamının "akan nehir" olabileceği düşünülmektedir. (vikipedi)

-marble arch-

Dört hatta beş günden kısa ziyaretin yetersiz kalacağı Londra’da pek çok gezilmesi, görülmesi gereken mekan bulunuyor. Parlamento Binası (Westminster Sarayı), Kraliyet Kilisesi olarak bilinen Westminster Abbey, Buckingham Sarayı, Piccadilly Meydanı, Trafalgar Meydanı, London Eye, Tower Bridge, Big Ben, Hyde Park şehir merkezinde bulunan turistik yerler.

-oxford street-

WESTMINSTER SARAYI (hrt 1)



Ya da Parlamento Binası. Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası'ndan oluşan İngiliz Parlamentosu'na ev sahipliği yapan yapıdır. Saray, Westminster semtinde Thames Nehri'nin kuzey yakasında yer alır.
Yaklaşık 1.100 odası, 100 merdiven çıkışı ve toplamda 4,8 kilometreyi bulan uzun koridorları vardır. Yapının büyük bölümü 19. yüzyılda yapılmış olmasına karşın, bugün katafalk törenleri gibi bazı etkinliklerin düzenlendiği Westminster Hall ve Jewel Kulesi'si gibi tarihi bölümler de hala ayaktadır.
Westminster Sarayı'nın ve çevresinin kontrolü yüzyıllar boyunca Kraliçe'nin temsilcileri tarafından sağlanmış ancak daha sonra Kraliyet ile hükümet arasında yapılan bir anlaşmayla yönetim, 1965 yılında Kamaralara verilmiştir. Buna karşın, bazı özel kraliyet odaları hala bu özel muhafızlarca korunmaktadır.
1834 yılında yaşanan bir yangından sonra, parlamento binası 30 yıllık bir süreçte yeniden onarım görmüş ve eski halini almıştır.
1987 yılında UNESCO tarafından dünya mirası olarak ilan edilmiştir. (vikipedi)

WESTMINSTER ABBEY (hrt 2)



Aziz Peter Kilisesi, Londra'nın  Westminster bölgesinde, Wesminster Sarayı'nın batısında, büyük, gotik bir manastır kilisesidir. Birleşik Krallığın en önemli dini yapılarından birisidir. Britanyalılar için geleneksel taç giyme ve defin yeri olmuş, daha sonraki zamanlarda bu özelliğini sadece kraliyet ailesi için sergilemeye devam etmiştir. Manastır, 1540 ve 1556 yılları arasında bir katedral statüsüne sahipti. Ancak 1560 yılından bu yana bina artık bir manastır ya da bir katedral değil, İngiltere Krallığı'nın bir kilisesi statüsüne sahiptir. Binanın kendisi orijinal manastır kilisesidir.
Geleneksel inanışa göre, 1080 yılı kuruldu. Günümüzdeki kilisenin inşası 1245 yılında Kral 3. Henry'nin emriyle başladı.
7. Henry, 1. Elizabeth, Lord Byron, Charles Dickens, Isaac Newton, Charles Darwin, Stephen Hawking gibi birçok kral, kraliçe, şair, yazar ve bilim insanının gömülü olduğu kilise, 1987 yılında UNESCO tarafından dünya mirası olarak ilan edilmiştir. (vikipedi)

PICCADILLY MEYDANI (hrt 3)


Londra'nın ünlü ve işlek bir kavşağıdır. Trafiğe kapatıldıktan sonra turistlerin ve sokak müzisyenlerinin uğrak yeri haline gelmiştir. Özellikle geceleri ve hafta sonları gürültülü ve kalabalıktır. Tower Record, Madame Tussaud ve Segaworld burada yer almaktadır. 100 yıldan fazla bir zamandır neon ışıklarıyla aydınlatılmaktadır.
Londra'nın önemli simgelerinden bir olan Eros heykelinin bulunduğu meydan, New York'taki  Times Square'in İngiltere'deki karşılığıdır.
Büyük otel, mağaza ve havayolu şirketlerinin de bulunduğu bu yarım kilometrelik cadde, Hyde Park'a kadar uzanır. Caddenin hemen karşısında ise, 17. yüzyıldan kalma Burlington House yer almaktadır. (vikipedi)

TRAFALGAR MEYDANI (hrt 4)



Londra'nın merkezinde, National Art Gallery'nin ana giriş kapısının baktığı önemli meydan. Adını,  Amiral Horatio Nelson komutasındaki İngiliz donanmasının Fransız ve İspanyol donanmalarını yendiği Trafalgar Savaşı'ndan alır. 
1820'de 4. George tarafından alanın düzenlenmesi için dönemin peyzaj mimarlarından John Nash görevlendirildi. Charing Cross bölgesinin yeniden yapılandırılması planı doğrultusunda, Nash Trafalgar Meydanı'ndaki pek çok binayı yıktırdı. Meydanın bugünkü son haline ulaşması ise 1845 yılında İngiliz mimar Charles Barry'nin yaptığı çalışmaların sonucu oldu. (vikipedi)

LONDON EYE (hrt 5)



Merlin Entertainments London Eye (bilinen kısaltması ile London Eye ya da Millenium Jant olarak da bilinir), 135 metre yüksekliğiyle Avrupa'nın en yüksek dönme dolabıdır. Birleşik Krallık'ın en popüler turistik mekanı olarak yılda üç milyona yakın turist tarafından ziyaret edilmektedir.
31 Aralık 1999’da açılan dönme dolabın, üstteki resimde, benim Londra’da bulunduğum Ağustos ayındaki inşa hali, alttaki fotoğrafta ise bitmiş hali görülmektedir.



BIG BEN (hrt 6)


Westminster Sarayı'nın yanındaki ünlü saat kulesi. Dünyanın en büyük ikinci dört cepheli saatidir. "Big Ben" aslında saat kulesinin çanının adıdır, ancak zamanla halk tarafından tüm yapıyı belirtmek için kullanılır olmuştur. 26 Haziran 2012 tarihinde kulenin ismi kraliçenin tahta çıkışının 60. yılı onuruna parlamentonun aldığı kararla "Elizabeth Kulesi" olarak değiştirilmiştir.
Kule, Augustus Pugin tarafından neo-Gotik tarzda tasarlanmıştır. 1859'da tamamlandığında, dünyadaki en büyük saatmiş. Kule 96 m. yüksekliğindedir ve zemin seviyesinden çan kulesine tırmanma 334 adımdır. Büyük Britanya’nın dört ülkesi, İngiltere için bir gül, İskoçya için devedikeni, Kuzey İrlanda için yonca ve Galler için pırasa içeren kalkanlarda temsil edilmektedir. 31 Mayıs 2009'da kulenin 150. yıl dönümü kutlamaları düzenlendi.
Kule, tüm dünyada tanınan bir İngiliz kültürel simgesidir. Birleşik Krallık'ın ve parlamenter demokrasinin en önemli sembollerinden biridir ve genellikle Londra'da çekilen filmlerin çekimlerinde kullanılır. Saat kulesi, 1970'ten beri birinci derece koruma altındaki bir binanın ve 1987'den beri UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı'nın bir parçasıdır. (vikipedi)

HYDE PARK (hrt 7)



Hyde Park, Londra merkezindeki en büyük parktır. Kensington Sarayı'nın girişinden Kensington Bahçeleri ve Hyde Park üzerinden, Buckingham Sarayı'nın ana girişini geçen Hyde Park Köşesi ve Green Park üzerinden bir zincir oluşturan dört Kraliyet Parkının en büyüğüdür. Park, Serpentine ve Long Water gölleriyle ikiye ayrılır.


1536'da Henry VIII tarafından Westminster Abbey'den alınarak, avlanma yeri olarak kullanmak üzere kuruldu. 1637'de halka açıldı ve özellikle 1 Mayıs geçit törenlerinde popüler oldu. 18. yüzyılın başlarında, genellikle soyluların katıldığı birkaç düelloya sahne oldu. Joseph Paxton tarafından tasarlanan Kristal Saray'ın inşa edildiği parkta,1851 Büyük Sergisi düzenlendi.


Sokak hatiplerinin konuşmaları ve gösteriler, 19. yüzyıldan beri Hyde Park'ın önemli bir özelliği olmuştur. Konuşmacılar Köşesi, 1872'den beri ifade özgürlüğü ve tartışma noktası olarak kullanılır. Ayrıca Pink Floyd, The Rolling Stones ve Queen gibi gruplar da, burada ücretsiz rock konserleri düzenlediler. (vikipedi)


TOWER BRIDGE (hrt 8)



Thames Nehri üzerinde yer alan iki katlı bir açılır kapanır köprü. Londra Kulesi'ne yakınlığı nedeniyle Kule Köprüsü olarak adlandırılan ve 1886 yılında inşasına başlanıp 1894 yılında açılan köprü, kentin iki yakasındaki tarfiği birleştirmektedir. Köprü, iki yürüyüş yolu ve altta bir motorlu araç yoluyla birbirine bağlanmış iki kuleden oluşur.

COVENT GARDEN (hrt 9)



Covent Garden Londra'nın eğlence semtidir. Pub-barların, sokak şarkıcılarının, performans sanatçılarının renklendirdiği semt, turistlerin olduğu kadar Londra'lıların da özellikle mesai çıkışı mutlaka uğradığı ve eve gitmeden önce arkadaşlarıyla 1-2 kadeh içtiği bir alan. 








































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder