4 Haziran 2019 Salı

ROMA / EYLÜL 1997

İtalya'nın ve Roma ilinin başkenti. 2,8 milyon nüfuslu şehir, Tiber ve Aniane nehirleri arasında yer alır. Roma sınırları içerisinde, Papa'nın yaşadığı bağımsız devlet Vatikan da yer almaktadır. 
Roma, İtalya'nın en kalabalık şehri ve 1285.3 km²lik yüz ölçümüyle Avrupa'nın en geniş yüzeye yayılmış başkentlerinden biridir. Milano, Napoli, Torino, Bolonya, Palermo, Katanya, Floransa, Cenova ve Bari'nin toplamından daha geniş bir yüz ölçümüne sahiptir. Roma Büyükşehir'in toplam nüfusu 4 milyondur.
75 milyar avroluk gelirle İtalya'nın toplam millî hasılasının %6.5'ini tek başına kazanır.
2800 yıllık şehir, sırasıyla ve resmi adlarıyla; eski Roma'nın yani Bizans'ın, Roma Kralllığı'nın, Roma Cumhuriyeti'nin, Roma İmparatorluğu'nun, Papalık Yönetiminin, İtalya Krallığı'nın ve İtalya Cumhuriyeti'nin başkenti olmuştur.
Roma Palatino, Aventino, Campidoglio, Quirinale, Viminale, Esquilino ve Celio isimli 7 tepenin üzerine kuruludur.

KOLEZYUM:

Yapımına MS 72 yılında komutan Vespasianus tarafından başlanan ve MS 80 yılındaTitus döneminde tamamlanan arena. 2007 yılında Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olarak seçilen yapı, Roma İmparatorluğu döneminde gladyatör dövüşlerine, infazlara, drama oyunlarına ve savaş canlandırmalarına sahne olmuş.

-antik sütunlar-

-çağdaş sütunlar-

TREVİ ÇEŞMESİ:

Mimar Nicola Salvi tarafından 1732 yılında yapılan ve üç sokağın birleşme noktasında yer aldığı için Fontana Di Trevi olarak adlandırılan ancak Türk turistler tarafından Aşk Çeşmesi olarak bilinen Barok tarzdaki heykel-havuz tümlemesi. 


İSPANYOL MERDİVENLERİ:

Merdiven 135 basamaktan oluşmaktadır. Mimar Francesco de Sanctis ve Alessandro Specchi tarafından tasarlanarak, 1723-1725 yılları arasında inşa edilen 135 basamaklı merdiven.

-via dei condetti caddesinden ispanyol merdivenleri ve trinita dei monti kilisesi-

-trinita dei monti kilisesinden ispanyol merdivenleri ve via dei condetti caddesi-

SANT ANGELO KALESİ:
İmparator Hadrianus tarafından MS 135 yılında, kendisi  ve ailesi için anıt mezar olarak yaptırılan kale, Tiber Nehri'nin kıyısında bulunmaktadır


-sant angelo kalesinden tiber nehri-

VATİKAN:

Resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet. Ülkedeki yerleşik nüfus 1000 civarındadır, fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan ülkedeki kişi sayısı turistlerle birlikte artmaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla kaplıdır ve kameralarla izlenmektedir. Vatikan, dünyanın hem yüzölçümü hem de nüfus bakımından en küçük bağımsız ülkesidir.
Mutlak Monarşi'ye dayalı bir yönetim uygulanır. Devlet başkanı olarak Papa'nın sözleri yasa hükmündedir. Papa, hem devlet başkanı, hem de Katolik mezhebinin ruhani lideridir. Katolik kilisesinin genel başkanı, Vatikan Devleti'nin de başkanı olur. Papa yasama, yürütme ve yargının da başkanıdır. Vatikan'ın, 100 kişilik İsviçre vatandaşı ve Katolik olması şart olan, geleneksel giysili muhafızlardan oluşan ve İsviçreli Muhafızlar olarak adlandrılan sembolik yapıda küçük bir ordusu vardır. (vikipedi)

-papa'yı korumakla görevli İsviçreli'lerden oluşan 110 kişilik ordunun bir neferi-

-aziz petrus bazilikası, vatikan-

-vatikan'da hacı amca-

FORUM:

Roma Forumu: Latince'de civitatem centrum (Şehir Merkezi) Antik Roma'nın geliştiği merkez bölgesidir. Ticaret, iş, fahişelik, ibadet ve adaletin yönetimi burada gerçekleşmekteydi. Burası toplumsal ocağın olduğu yerdi. Kaldırım kalıntılarından anlaşılan, çevresindeki tepelerden aşınan çökeltilerin forumun seviyesini Cumhuriyet'in erken zamanlarından itibaren yükseltmeye başladığı görülmektedir. Asıl olarak bataklık bir zemin olan alan, Tarquins tarafından Cloaca Maxima ile kurutulmuştur. Hâlâ görülebilen en son traverten kaldırımı, Augustus'un yönetimi zamanındandır.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder