29 Ağustos 2017 Salı

BARSELONA-FIGUERES / EKİM 2012




Barselona, İspanya’nın Katalonya özerk bölgesinin başkenti. Kent 9. Yüzyılda Katalan bir asilzade tarafından kurulmuş. Bugün dünya turizminin ana duraklarından biri olmasının yanı sıra, sene boyunca 700.000 geminin giriş çıkış yaptığı limanı Barceloneta ile de (hrt 1) adını duyurmakta.

BARCELONETA
l.600.000’i geçen nüfusuyla Barselona, Başkent Madrid’ten sonra İspanya’nın ikinci büyük şehri. Nüfusun büyük bir çoğunluğu Katalan milliyetçisi. Hemen her pencerede sarı-kırmızı Katalan bayrağı sallanıyor. Barselona’lılar, gurur kaynakları olan futbol takımlarına da çok bağlılar.
Havaalanından şehre ulaşımın en pratik yolu olan Aerobus'lar ile, 20 dakikada Plaça Catalunya'ya ulaşılıyor. Konaklama için La Rambla'ya yakın düzinelerce otel bulmak olası. Bunlardan görece olarak biraz daha uzak mesafede bulunan The Mirror Hotel (http://www.themirrorbarcelona.com), 3-4 günlük  turistik konaklama için oldukça ideal. 4 Yıldızlı otelde (hrt 2), odalar ve otel geneli ayna ile kaplanmış. Bu da mekanlara ekstra bir derinlik ve genişlik katmış. Odalar son derece şık. Tuvalette bile minik ekran plazma tv var. Ancak hem tuvalet hem de duş odalarının kapısının saydam cam olması, otel misafirlerini farklı çözüm arayışlarına yöneltiyor.
Barselona şehrini dolaşmanın en zahmetsiz ve hızlı yolu HopOn-HopOff otobüsleri. Bu hizmeti veren iki farklı şirket var. Kırmızı otobüsleriyle "Barcelona City Tour" ve Turkuaz otobüsleriyle "Bus Turistic". Her ikisinin de, Catalunya Meydanı'ndan kalkışla, 2 farklı parkurda turları var. 23 euro'ya alınan biletle yarım gün bir rotayı, diğer yarım gün ikinci rotayı gezmek mümkün. Zira, "birkaç durakta hop off yapıp da kilise, müze gezeyim" denirse aynı güne 2 rotayı sıkıştırmak olası değil. Bu nedenle 3-4 günlük seyahatin ilk gününde bu turların alınarak otobüsten inmeden tüm turun tamamlanması, sonraki günlerde detay ziyaret yapılması yerinde olur.



Catalunya Meydanındaki Cafe Zurih (hrt 3), güne başlamak için ideal bir nokta. Kruvasan çeşitleri ve poşet çay ya da filtre kahve ile makul bir fiyata kahvaltı yapılabiliyor. Şehrin tüm atardamarları bu meydanda kesişiyor. Burası aynı zamanda kentin en turistik bulvarı La Rambla'nın da başlangıç noktası. Meydanın ortasında çok büyük bir alanda güzel bir park bulunuyor.

MIRADOR DE COLON (hrt 4)
Liman ile La Rambla Caddesi arasında kalan alanda Kolomb’un heykeli Mirador de Colon bulunuyor. Kraliçe Isabella I ve Kral Ferdinand V, Amerika kıtasını keşif seyahatinden dönen Kolomb’u burada karşılamışlar. Bu karşılamanın anısına da aynı noktaya 60 metre yüksekliğindeki Mirador de Colon dikilmiş.

MIRADOR DE COLON
LA RAMBLA (hrt 5) 


Barselona şehrinin en ünlü ve turistik caddesi. Şehrin kalbi, Catalunya meydanından denize doğru uzanıyor. Pek çok restoran, tapas bar, hediyelik eşya dükkanı cadde boyunca sıralanıyor. 

PLAÇA REIAL
La Rambla'nın bir tarafında şehrin çağdaş yüzünü temsil eden Barri Gotic (hrt 6), diğer tarafında ise bir zamanlar Yahudi yerleşimi olan, şu sıralarda ise Arap nüfusun yoğun yaşadıgı El Raval (hrt 7) semtleri bulunuyor. Rambla’dan El Raval’ın merkezine doğru 800-900 metre girildiğinde, şehrin en iyi pizzacısı La Veronica bulunuyor.(http://www.timeout.com/barcelona/barcelona/venue/l%3Al0842/la- veronica) 

SANGRIA
Catalunya Meydanı'ndan denize doğru inerken sol tarafta Plaça Reial (hrt 8), sağ tarafta ise Avrupa'nın en ünlü pazarlarından Mercat de La Boqueira (hrt9) (http://www.youtube.com/watch?v=Oq8 P3ReaY) görülmeye değer yerler. Plaça Reial; bir koridorla ulaşılabilen, dört yanı aynı binayla çevrili çok büyük bir avlu. Buradaki kafe ve restoranlar, özellikle akşam saatlerinde çok keyifli oluyor. Plaça Reial'de, İspanyolların milli içeceği Sangria ile ikindi keyfi yapılabilir. Mercat de la Boqueria ise sebze ve meyve satışının yanısıra, et ve balık satılan tezgahlar ve bunların tadılabildiği ayaküstü büfeleri ile kalabalıkları çekiyor. Catalunya Meydanı’nda ise dev mağaza El Corte Ingles (http://www.elcorteingles.es) ve Cafe Zurich dikkat çeken noktalar. Özellikle Cafe Zurich, kahvaltı yaparak güne başlamak için çok iyi bir nokta. Bunların dışında bir de çok büyük bir Zara mağazası var ancak Türkiye’den daha ucuz değil.

LA SAGRADA FAMILIA: (hrt 10) 



l926 Yılında öldüğünde cenazesine tüm Barselona halkının katıldığı, olağandışı tasarımları nedeniyle uzaylı olduğu iddia edilen mimar Antoni Gaudi. Ve mimarın, Barselona ile özdeşleşen muhteşem eseri Sagrada Familia (Kutsal Aile) Bazilikası. 



l882 yılında başladığı inşaatın gidişatını, biraz açılarak görmek amacıyla gerilerken tramvay altında kalarak yaşamını yitiren Gaudi, yaşamının 44 yılını verdiği eserinin, sadece bir kulesinin tamamlandığını görebilmiş. Ölümünden bu yana geçen 86 yılda da henüz tamamlanabilmiş değil. UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine alınan ve Gaudi'nin l00. ölüm yıldönümü olan 2026 yılında tamamlanması beklenen kilisenin inşaatı l44 yıllık imalat süresiyle bu alandaki rekorun da sahibi olacak.


Bazilika l8 kuleye sahip. Bunlar İsa’nın l2 havarisini, 4 İncil yazarını, Meryem’i ve en yüksek olanı da (l70 metre) Hazreti İsa’yı temsil ediyor. Bazilikanın içinde yer alan kolonlar ise dallanıp budaklanan ağaçlara benziyor ve içeride yürürken insana ormanda yürüdüğü hissi veriyor. Bilet alırken küçük bir fark ödenmesi durumunda, asansörle kulelerden birine çıkılabiliyor ve dar sarmal merdivenlerden yürüyerek inilebiliyor. Bu iniş sırasında kentin panoramik görüntüsü de keyif veriyor.


Bazilika’nın içinden girişi olmayan, dışarıdan ayrı bir kapıyla girilen faal ibadet kısmında ise Gaudi’nin anıt mezarı bulunuyor.


Sagrada Familia sabah saat 09.00’da ziyarete açılıyor. Rehber-kulaklık alınmadığı taktirde giriş ücreti l6,5 Euro. Sabah erken saatlerden itibaren çok uzun kuyruk oluyor. Bu nedenle erken gitmekte fayda var.


NOU CAMP: (hrt 11)
Barselona’lı Messi, Iniesta, Xavi gibi yıldızların top koşturduğu Avrupa’nın en büyük stadyumu. Seyirci kapasitesi l00.000  kişi. 





Tesis maç olmayan günlerde ziyarete açılıyor. 26 euro ödenerek başlayan tur; duşlar, soyunma odaları, basın toplantısı panosu, minik şapel, saha kenarı, yedek kulübesi, tribün, basın tribünü şeklinde devam ederek mağazada son buluyor. 





2 katlı ve onlarca ürün çeşidinin satıldığı mağazada fiyatlar oldukça yüksek. Örneğin Barselona’nın bir önceki forması 75 euro, bu sene giymekte oldukları yeni formaları ise l05 euro’dan  satılıyor.

PARK GUELL: (hrt 12)

http://www.parkguell.es/en/ 



Barselona’lı aristokrat Eusebi Guell tarafından finanse edilen ve Antoni Gaudi tarafından yapılan ParkGuell, kentin en turistik duraklarından birisi. Yapımı l900-l9l4 yılları arasında süren park, UNESCO’nun Dünya Mirasları listesinde yer alıyor. 



La Rambla’yı dik kesen sokaklardan birinde Guell’in evini de inşa eden Gaudi, bu parkın içinde bulunan bir binada yaşıyormuş. Bugün bu ev müzeye dönüştürülmüş ve içinde Gaudi’nin özel eşyaları ile birlikte üstadın tasarladığı orijinal eşyalar da sergileniyor. Parka ilk girişte bulunan dev kertenkele ya da ejder heykeli renkli mozaiklerle kaplı. Bu heykelin minyatürünü şehirdeki hediyelik eşyacılarda bulmak mümkün.


LA ROCA VILLAGE


Catalunya Meydanı’na çok yakın bir duraktan, günün belirli saatlerinde hareket eden otobüslerle 40 dakikalık bir yolculukla ulaşılan Outlet Alışveriş Merkezi. Burada Hilfiger, Versace, Camper, Clarks, Desigual, Tag Heuer, Guess, Armani vb bir  çok popüler markanın yanısıra bizim Sarar'ın da ürünlerini hatırı sayılır indirimlerle almak mümkün. 40 dakikalık uzaklığıyla her ne kadar yarım güne sığdırılabilir hissi uyandırsa da, burası için tam gün ayırmak yerinde  olur.

CASA BATTLO: (hrt 13)


Antoni Gaudi tarafından orta sınıf aileler için l877 yılında inşa edilen bina, bugün Barselona’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi. 


Dış görünümünün ilgi çekiciliğinin yanı sıra iç dizayndaki Gaudi’nin orijinal tasarımları görülmeye değer. 20 euro’luk giriş ücreti verildiği taktirde Gaudi’nin paralel evrenine seyahat edilebiliyor.

LA PEDRERA: (hrt 14)



Antoni Gaudi tarafından l906-l9l2 yılları arasında yapılan, l984 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine eklenen ve içerisinde hiç düz duvar bulunmayan bina. La Pedrera taş ocağı anlamına geliyormuş.


Özellikle çatısında bulunan bacaların uzaylı varlıklara benzemesinden dolayı ilgi çeken bina müze haline dönüştürülmüş ve l6,5 euro ödeyerek ziyaret edilebiliyor.

FIGUERES:




Barselona’nın kuzeydoğusunda ve Barselona’ya l40 km mesafede bulunan Katalan kasabası. Tarihi veya doğal herhangi bir cazibesi yok.


Ancak, sürrealist ressam Salvador Dali'nin bu kasabada doğmuş ve yaşamının son 
yıllarını buradaki müze-ev, Dali Tiyatrosu ve Müzesi‘nde 
geçirmiş olması, kasabayı turistik kılıyor. 
.






Dali, 23 Ocak l989’da, doğduğu yer Figueres’de ölmüş. Bu nedenle de, Barselona’dan 2 saatlik tren yolculuğuyla ulaşılabilen bu kasaba yılın büyük bir bölümünde yerli ve yabancı turist akınına uğruyor. 


Barselona'nın detaylı tanıtım görüntülerini izlemek için bkn. http://www.youtube.com/v/Fq7wg4reWbs&feature=player_embedded&auto play=l
















































































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder