23 Ağustos 2017 Çarşamba

COTE D'AZUR / EKİM 2013

Akdeniz'e kıyısı olan Güney Fransa'nın, batıda Cassis ile doğuda İtalya sınırındaki Menton arasında kalan kıyı şeridi ve bu hat üzerindeki şehir ve beldelerden oluşan bölge Fransızcada Cote D'azur, İngilizcede French Riviera olarak anılıyor. Menton, Monaco-Monte Carlo, Nice, Eze Village, Antibes, Cannes ve St. Tropez, Cote D'azur'un en popüler tatil beldeleri. İtalya sınırını geçer geçmez yer alan San Remo da bu hattın tüm özellik ve güzelliklerini barındırıyor. 

NICE


350.000 nüfusuyla Nice, Fransa'nın en kalabalık 5. şehri. İ.Ö. 4. YY'da Marsilya'dan göç eden Phokaialılar (Marsilya ve Korsika'ya da Foça'dan göç eden halk), Yunancada zafer anlamına gelen Nike'dan esinlenerek buraya Nikaia ismini vermişler. 1388 yılında Savoy Prensliğine katılan şehir, 1860 yılında Fransa topraklarına eklenmiş. 1796 Yılında Napoleon Bonaparte tarafından üs olarak kullanılmış. 1700'lerin sonlarına dek kış tatil merkezi olarak bilinen bölge, 18. yüzyılda Rus Aristokrasisi ve İngilizlerin buraya gelmesiyle popülaritesini artırmış.

-hotel negresco-


Promenade Des Anglais 

Nice Cote D'azur Havaalanından başlayan 5 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi ve bulvar. 1800'lerin başlarında, yolun genişletme çalışmalarına destek olan İngiliz yerleşimciler nedeniyle Bulvara bu isim verilmiş. Promenade Des Anglais üzerindeki görkemli yapılardan biri Hotel Negresco'dur. Kaçak olarak yaşadığı dönemlerde Alaattin Çakıcı'nın da bir süre kaldığı otel, özellikle zengin yabancı turistler tarafından tercih ediliyor. 

-hotel negresco-

Hotel Negresco'nun yanıbaşında, 1898 yılında Prens Massena için inşa edilen villanın ev sahipliği yaptığı Müze Massena bulunuyor (http://www.nice.fr/fr/culture/musees-et-galeries/musee-massena-le-musee). Bulvarın devamında, bir kumarhane ve otelden oluşan Palais de la Mediterranee, I. Albert Jardin Parkı ve Massena Meydanı yer alıyor. Kırmızı duvarlı binaların çevrelediği Massena Meydanı Nice'in, alışveriş, yeme-içme ve gece hayatı mekanlarının başlangıcında yer alıyor. Dev mağaza Galeri Lafayette de bu meydanın bir köşesine konumlanmış. Nice tren istasyonu yakınlarında, şehrin turistler tarafından en çok ziyaret edilen mekanı Rus Katedrali bulunmaktadır. 


Bu kilise aynı zamanda, Rusya sınırları dışında bulunan en büyük Rus Kilisesidir. Promenade Des Anglais'in havaalanı tarafındaki kısmında, dünyanın en büyük serasını da barındıran 7000 metrekarelik Parc Phoenix (https://www.parc-phoenix.org/) bulunmaktadır. Bu parkta Pazar günleri Çin ve Japon çay seremonileri düzenlenmektedir.
Nice'de konaklama için en mükemmel oteller Promenade Des Anglais'de bulunuyor. Hotel Negresco'da yaz sonlarına doğru iki kişilik oda için yaklaşık 300 $'ı gözden çıkarmak gerekiyor. Negresco'nun 70-80 metre ilerisinde bulunan West End Hotel, aynı manzarayı ve yakın konforu sağlamasına karşın konaklama ücreti 120 $ civarında. 

-odamızın manzarası-


Kahvaltı ve yemek için Massena'ya gitmek gerekiyor. Akdeniz mutfağı özellikle de İtalyan Mutfağının seçkin yemeklerini Massena'daki restoranlarda bulmak mümkün. Rue Massena üzerindeki La Pizza Cresci (https://www.pizza-cresci-nice.com/), özellikle yabancı turistler tarafından tercih edilen bir restoran. Bitirilmesi mümkün olmayan porsiyonları ile fiyatları mukayese edildiğinde, özellikle pizza veya makarna yemek için son derece makul bir restoran. Deniz mahsulleri tatmak için eski limandaki L'Ane Rouge, yerel yemekler için Le Safari, vejetaryenler için La Zucca Magica önerilebilir. Yine Rue Massena üzerinde 3-4 ayrı dükkanda dondurmacı Pinocchio ya da caddenin en stratejik köşesine konumlanmış Haagen Dazs doğru seçim olur. 


-san remo-
SAN REMO

İtalya'nın Fransa sınırına yakın küçük bir şehri olan Sanremo ya da San Remo'nun nüfusu yaklaşık 60.000. Menton'a uzaklığı 35 kilometre olan bu minik İtalyan şehri ile Fransa arasında geçişte herhangi bir sınır işlemi yok. Öyle ki, Akdeniz'in bu kesiminde son derece popüler olan bisiklet sporu meraklıları Fransa-İtalya arası mekik dokuyorlar.


Yıl boyunca San Remo Müzik Festivali, San Remo Rallisi, Yaratıcılık ve Eğitim Festivali, Sanremoinfiore, ve Milano-San Remo Bisiklet Yarışı gibi etkinliklerin düzenlendiği bu sahil kenti, tarih boyunca Avrupalı aristokratların da tatil mekanı olmuş. Alfred Nobel, Avusturya İmparatoriçesi Elizabeth, Rus Çarı II. Nicolas gibi isimlerin yanısıra, son Osmanlı Padişahı Vahdettin de, İstanbul'u terk ettikten sonra buraya yerleşmiş ve öldüğü tarih olan 16 Mayıs 1926'ye dek burada yaşamış. 


Villa Ormond Bahçeleri, Bussana Vecchia ve Alfred Nobel'in kaldığı Villa Nobel gibi tarihi binalar, Giardini Medaglie D'oro, Giardini Regina Elena görülmesi gereken yerler olarak dikkat çekiyor. 

MENTON




Limonları ile ünlü olan bu sınır kasabası, özellikle emeklilerin tercih ettiği sakin bir yerleşim yeri. Birkaç kumarhanenin hareketlendirdiği kasabada sonbahar ve kış ayları son derece sakin geçiyor. Şubat ayında hasata adanan festivalin dışında, uzun plajı ve V. George yürüyüş yolu, şu anda Musee Jean- Cocteau olarak hizmet veren 16. yüzyıldan kalma kale, Menton'un ilgi çekici yerleri.



Rıhtımın hemen yanında her sabah kurulan Halles Pazarı bulunuyor. Place aux Herbes'de haftada bir gün antika pazarı kuruluyor. Rıhtımdan merdivenlerle çıkılabilen tepede 17. yüzyılda yapılan Eglise Saint-Michel bulunuyor. Kilisenin avlusunda Avrupa'nın en eski festivallerinden biri olan Menton Festivali kapsamında konserler düzenleniyor.


MONACO - MONTE CARLO



Avrupa'nın Vatikan'dan sonra en küçük ikinci ülkesi. Monarşi ile yönetilen bir şehir devlet. Yaklaşık 35.000 nüfusu bulunan ülkede, iki kişinin çalıştığı bir nüfus müdürlüğü olduğu ve periyodik nüfus sayımlarının bu memurlar tarafından masa başında " Şimdi Albert 1, Caroline 2, Stephanie 3, bunların 4 kuzeni var etti 8. Albert'in 2, Caroline'in 4, Stephanie'nin 1 çocuğu var, etti 15" şeklinde yapıldığı iddia ediliyor. 


Las Vegas ile birlikte dünyanın en tanınan kumar merkezi olan Monte Carlo da Monaco'nun bir semti. Avrupa'nın jet sosyetesinin yılda 2-3 kez buraya kumar oynamaya geldiği söyleniyor.


Kumarhanelerin valelerine 100 euro bahşiş verildiği bilgisi, Monako'ya yerleşme isteği uyandırıyor insanda. Ancak 2 kişilik bir nüfus artışı için denizin doldurularak alan yaratılması gerekiyor. Zira yeni yerleşime uygun kara parçası kalmadığından, örneğin Fontveille semti, denize beton dökülerek oluşturulmuş. 

-monaco sarayı-


Prens Albert'in babası Prens Rainier'in, Hollywood yıldızı Grace Kelly ile olan evliliği; Kelly'nin 1982 yılında St Tropez yakınlarında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmesi gibi haberler, en küçük çocukları Stephanie'nin prensesliği umursamaz sansasyonel gençlik yılları, 80'li yıllarda Türklerin de medya aracılığı ile yakından takip ettikleri konulardı.

CANNES


Nice ile St.Tropez arasında yer alan Cannes, Fransız Rivierası'nın en hareketli limanı. Lüks ve zenginlikte Monaco ile yarışan kent, özellikle 1945 yılından bu yana düzenlenen Film Festivali ile tanınıyor. 70.000 olan nüfus yaz ayları boyunca 200.000'i geçiyor.


Cannes'ın hemen açığında 2 küçük ada (Sainte-Marguerite ve Saint Honorat) bulunuyor. Adalardan Saint Honorat üzerinde 4. yüzyılda inşa edilmiş bir manastır görülebilir.


Nice'deki Promenade des Anglais'in benzeri olan La Croisette üzerinde ışıltılı lüks oteller, film festivalinin düzenlendiği Palais des Festivals, Casino Palm Beach ve tasarım giysilerin satıldığı lüks butikler yer alıyor.

-cannes film festivalinin düzenlendiği bina-
Cannes'da görülecek yerler arasında, La Croisette, Rue d'Antibes, Rue Meynaider, Saint Honorat, eski kent Le Suquet, Musee de la Castre sayılabilir.


EZE



Nice'in Monaco istikametinde çıkışından 2-3 kilometre sonra (bence Cote d'Azur'un en görülesi yeri) görkemli yamaç köyleri ile Eze bulunuyor. Bu bölgenin manzarası tüm Riviera'da görülebilecek manzaraların en muhteşemi. 


Eze'de yaşam MÖ 2000 yılında başlamış. 1300'lü yılların ikinci yarısında Savoy Dükleri bugünkü köyü inşa etmişler. Savoy Düklerinin yönetiminde olan Eze, Fransa Kralı tarafından Fransa topraklarına katılmak istenmiş. Kral, Kanuni Sultan Süleyman'dan yardım istemiş ve Muhteşem Süleyman, Barbaros Hayrettin Paşa'yı Eze'nin alınmasında Krala yardımcı olmak üzere yollamış. Barbaros'un gemileri bir süre Eze'yi denizden kuşatıp toplarla dövmüş. 1706 Yılındaki savaşta, şehri çevreleyen surlar Kral XIV. Louis tarafından yıkılmış. 1860 yılında Eze halkının ortak kararıyla bu topraklar Fransa'ya dahil olmuş.


Denizden yaklaşık 700 metre yüksekte olan köyün en avantajlı konumunda bir otel Chateau Eza (https://www.chateaueza.com/) bulunuyor. Baş rollerini Morgan Freeman ve Jack Nicholson'ın paylaştığı Bucket List isimli filmde, ikili otelin panaromik manzaralı restoranında yemek yiyorlar. (Aralık ayında 2 kişilik bir haftasonu konaklaması yaklaşık 1500 TL).


Dar ve yokuşlu sokaklarındaki hediyelik eşya dükkanları ve dirsek dirseğe konseptli restoran ve kafeleri ile son derece şirin bir köy. Köyün ücret ödenerek girilebilen ve en güzel manzaraları sunan kısmında dünyanın dört bir tarafından getirilen bitki ve ağaçların bulunduğu bir botanik bahçesi bulunuyor.

SAINT TROPEZ



İsmini, MS 68 yılında şehit edilen Romalı Hristiyan Torpes'den alan Saint Tropez, aslında sakin bir balıkçı kasabası. Ancak yaz ayları boyunca, Avrupa'nın en popüler tatil beldelerinden biri haline geliyor. Marinaya bakan kafelerde bir çok ünlüye rastlamak mümkün. Sokakta karşınıza çıkan kadın-erkek herkes, son derece pahalı ve tasarım kıyafetlerle arzı endam ediyor. Kafelerde bir filtre kahve içmek küçük bir servete mal oluyor.


1956 yılında Saint Tropez'de çekilen "Ve Tanrı Kadını Yarattı" isimli film ve filmin yıldızı Brigitte Bardot, beldenin dünya çapında ün yapmasında pay sahibi olmuş.


St Tropez'nin bugünkü ününe ulaşmasında Pampelonne Plajının da önemi büyük. 5 kilometre uzunluğundaki plaj, çam ağaçları ve asma bahçeleriyle çevrelenmiş. Plaj boyunca son derece pahalı ve lüks birkaç restoran da bulunuyor.


ANTIBES



Antipolis (karşıdaki kent) anlamına gelen Antibes, bu ismi Nice'in karşısında konumlanması nedeniyle almış. Phokaia'lılar tarafından kurulan şehir, 1700'lerin sonlarında, Savoy Düklerinin yönettiği Nice'e karşı, Fransız ordusunun kontrol noktası işlevini görmüş. Hatta Napoleon bir süre Fort Carre kalesinde yaşamış.


Ziyaret edilebilecek yerler arasında, Chataeau Grimaldi (Picasso Müzesi), şatonun hemen yanında 17. yüzyılda yapılmış olan kilise, Villa Eilen Roc, Monte Carlo Opera Evi sayılabilir.


Antibes (Fransızlar Antip diye okuyor - demek savaş görmüş olsa Gaziantip diyecekler) koyunun batısında tatil beldesi Juan -les-Pins yer alıyor. Kış aylarında tamamen ölü olan belde, yaz ayları boyunca plajları, gece kulüpleri, bar ve kafeleri ile Cote D'Azur'un en cazip çekim merkezlerinden birine dönüşüyor.































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder