11 Eylül 2017 Pazartesi

KOS / EKİM 2015


-KALEDEN KOS MANZARASI-

Yunanistan'ın Türkiye ile arasında yıllardır polemiğe konu olan 12 adasından birisidir. Türkçede İstanköy olarak adlandırılır. 3000'e yakını müslüman Türk olan 33.000 nüfusa sahip adanın en büyük gelir kaynağı turizmdir. Ayrıca buğday, mısır, üzüm, incir, zeytin, badem ve domates üretilir.
Tarihte sırası ile Karyalılar, Dorlar, Bizans İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Venedikliler, Saint John Şövalyeleri, Osmanlılar, İtalyanlar ve Almanların hükmü altında kaldıktan sonra Kos, 2. Dünya Savaşı ertesinde Birleşik Krallık tarafından Yunanistan'a bırakılır.
Antik çağ hekimi Hippocrates'in Kos'ta doğup yaşadığına inanılır.


-ŞEHİRDE UCUZ LEZZETLER ELVERİŞLİ-

Bodrum'a bir hayli benzeyen Kos'ta barlar sokağı ve hediyelik eşya mağazaları turistlerin yoğun ilgisine mazhar oluyor. Adaya gelen turistlerin yaklaşık %70'i günübirlik veya 1 gece konaklamalı Bodrum'a geçiyorlar. 2-3 farklı firma ile günde 3-4 normal feribot seferi (70 dk) ve günde 1 kez kalkan hızlı feribot (40 dk) ile yüzlerce turist Bodrum'a geçiyor. Ancak yeme-içmenin, Kos'takinden neredeyse 2 misli pahalı olması nedeni ile çoğunlukla çay-kahve dışında pek harcama yapmadan Kos'a dönüyorlar.


-İSTANKÖY CAMİİ-


-DEFTERDAR CAMİİ-


KOS KALESİ

Kos Kalesi (Neratzia Kalesi) Tıpkı Bodrum Kalesi gibi, 14. yüzyılda St. John Şövalyeleri tarafından inşa edilmiş. O dönemde korunmaya yönelik yapılan ender kalelerden birisiymiş. Devrin Halikarnassos'u ile Kos arasında geçişleri kontrol eden kaleler, 1522'de Osmanlılar tarafından fethedilmiş.

-ANTİK AGORA-

Roman ve Antik Agora, Helenistik çağdan ortaçağa uzanan periyottan izler taşıyan en büyük antik sitelerden bir tanesidir.

-HÜKÜMET BİNASI-

Hükümet binası, 1927-1929 yılları arasında, İtalyan mimar Fiorestano di Dausto tarafından inşa edilmiş. 1929-1943 arasında, İtalyan-Alman işgali döneminde faşistlerin yönetiminde polis ve mahkeme binası olarak kullanılmış. 1945-1947 arasında İngilizlerin yönetimine geçen binaya, 31 Mart 1947 tarihinde ilk kez Yunan bayrağı asılmış. Günümüzde yine polis ve mahkeme binası olarak kullanılmaya devam ediyor.

-OSMANLI HAMAMI-

Adada bulunan en ilginç ziyaret noktalarından birisi de Osmanlı Hamamı. 17. Yüzyılda Osmanlılar tarafından inşa edilmiş. Kısa bir süre tuz deposu olarak kullanıldıktan sonra tekrar asli işlevine döndürülmüş. Bugün turistlerin ziyaretine açılmış bulunan hamamı gezmek için bir ücret talep edilmiyor.

-OSMANLI HAMAMI-

Hamam, yer yer duvarlarında küçük hasarlar görülmekle birlikte, 17. yüzyıldan kalan bir yapı için hayli sağlam durumda.

-OSMANLI HAMAMI-

Osmanlı Hamamı'nda göbek taşı...

-HİPOKRAT AĞACI-

Bu anıtsal ağaç, Avrupa kıtasının en yaşlı ağaçlarından birisi. Dalları desteklerle ayakta tutulan ağacın altında, Hipokrat'ın öğrencilerine ilaçlarla ilgili dersler verdiğine inanıldığından ağaç, Hipokrat Ağacı olarak adlandırılmış.

-HÜKÜMET BİNASI-

-KİLİSE-




-BALIKÇI VE DENİZ-


-KOS'TAN AKYARLAR-

-GÜVERCİN FİSKOS-


Rum / Yunan tavernaları geceleri canlı müzik eşliğinde yemek yiyen turistlerle doluyor.

-GÖÇMEN BOTLARI-

Suriyeli göçmenlerin Bodrum'dan yola çıkarak Kos'a ulaştıkları şişme botlar Sahil Güvenlik'in denetiminde tutuluyor.


Yakın planda Suriyelilerin şişme botları, arka planda yaşadıkları çadırlar. Ada yönetimi, Bodrum'da olduğu gibi başıboş bırakmamış Suriyelileri. Sağlık ve beslenme konularında destek sağlayan birimler var. Sokaklarda serbestçe gezinip dilenen Suriyeli görmek mümkün değil.


Kale burçlarından, kalenin önünde çadırlarda yaşayan göçmenler.





















































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder